Skip to main content

“Waarom glimlach je zo”, vraagt Ralph terwijl ik aan mijn koffie nip.

Vorige zomer kocht ik een dankbaarheidsboekje.
Iedere ochtend schrijf ik er in en het is ondertussen een dagelijks ritueel geworden. 

Telkens worden mij dezelfde vragen gesteld:

 • Omschrijf drie dingen die je dag zullen goed maken.
 • Som drie dingen op waarvoor je dankbaar bent.

En tot slot: 

 • Wie wil ik zijn vandaag?’ 

Op die laatste vraag geef ik vaak de meest hilarische antwoorden.
Het gaat van geduldig zijn – tot een schrijver zijn – of zelfs gewoon meer ‘mij zijn’. Maar ook Boeddha zijn – superwoman – of een yes-I-can-do-it versie van mezelf.

Als ik me redelijk ok voel, dan vul ik deze dankbaarheidsagenda heel vlotjes in ✏️. Vaak heb ik niet genoeg met 3 puntjes ☺️. Mijn dankbaarheid rekt zich ver daarover.

In mijn mindere momenten is het toch een pak moeilijker.
Toch vind ik altijd iets.

Er is wel altijd iets om dankbaar om te zijn.

Het start vanaf dat ik ’s morgens mijn ogen open doe.
Als ik wakker word met de eerste deuntjes van de vroege vogeltjes, als de eerste zonnestraaltjes binnen dwarrelen, als ik het getrippel van onze hond op de benedenverdieping hoor. Ik vind dit een zalig begin van de dag.

Wat mijn dag meestal goed maakt zijn de meest eenvoudige, kleine dingen.
Er zijn duizend en één dingen die je dag wat kunnen opfleuren, vind ik.
Als je tenminste even de tijd neemt om stil te vallen en ze waar te nemen.

Er zijn zoveel dingen om dankbaar om te zijn. Vind je niet?

Dankbaar voor een betere nacht, voor het uitgerust gevoel en wat minder pijn, voor de zoen op mijn neus als Ralph naar zijn werk vertrekt, voor de dikke knuffels van de kinderen, voor de kwispelstaart van onze hond.

Dankbaar voor die helende warme douche die mijn spieren deed ontspannen, die mijn gewrichten deed ontdooien en die eventjes alle zorgen van me afspoelde. Voor dat super liedje op de radio vanmorgen dat me deed mee bewegen, dat me mee nam op een zalig ritme en me deed mee zingen. Ook al was het supervals.

Dankbaar dat ik die wandeling op het strand kon doen met Jack, onze golden retriever, voor het zilte van de zee die mijn longen zuiverden, voor de zon die op mijn gezicht danste, voor het wijdste, voor het serene.

Dankbaar voor alle ritten naar de dokter, voor de lieve briefjes op mijn bureau, voor de doos melo-cakes aan mijn deurklink, voor de kerstroos aan mijn voordeur, voor de leuke lunch, voor het koffiemoment, voor het boek, voor die deugddoende mail, voor het verrassend gesprek.

Dankbaar voor de ondersteunende schouder, voor liefdevolle knipoog, voor de stilte die alles zegt. Om me te laten zijn wie dat ik ben, om me ruimte te geven en wat licht te gunnen.

Dankbaarheid is één van de mooiste dingen in het leven, vind ik.

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik me kan uiten via mijn schrijven. Dat ik mijn emoties en gedachten kan vertalen in woorden. Via mijn eigen blog en ook via de blog van Creativitijd. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik die kans kreeg en mocht meewerken aan dit mooi project.

Mijn berichten lokten soms wel wat reacties uit.
Bij familie en vrienden alsook bij lotgenoten.
En weet je wat het mooiste was aan al die reacties?
De dankbaarheid die telkens zo mooi geuit werd.

Bedankt om jouw verhaal te delen.
Bedankt om ons moed te geven.
Bedankt om me woorden te geven.
Bedankt, bedankt en nog eens bedankt.

Ik werd daar stil van…
Op mijn beurt voelde mij ook zo dankbaar dat ik anderen heb kunnen helpen.

“Waarom glimlach je zo”, vraagt Ralph terwijl ik aan mijn koffie nip.

Wel ik was die ochtend, zoals meestal eigenlijk, zo dankbaar voor de heerlijke koffie die me ’s morgens goed doet opstarten. Voor mijn boterhammen met muizenstrontjes die me telkens zo smaken.

Dankbaarheid is één van de mooiste dingen in het leven, vind ik.

En ik bedoel hiermee niet dat je dankuwel zegt als je een cadeau krijgt.
Of is alles een cadeau 🎁 in het leven?

Het blijft een mooie oefening.
Hoe meer je het doet,
hoe beter het lukt om iets te vinden om dankbaar om te zijn.

Dankbaar zijn en dankbaarheid uiten is zo dankbaar.
Als je begrijpt wat ik wil zeggen ☺️.

Life isn’t about getting and having.
It’s about giving and being.

That’s the spirit!

Veel liefs 😘

xxxx
Claudine

Claudine Goyens

Author Claudine Goyens

More posts by Claudine Goyens

Join the discussion 12 Comments

 • Ingrid Verhaaren schreef:

  Lieve dinneke ❤️
  Zo een prachtige en positieve tekst 👍👍👍🤩zoveel dankbaarheid ❤️ zo gelukzalig gevoel als je bij die kleine dinges des levens kan blijven stilstaan 👏👏👏 iets om over na te denken wanneer je eens een moeilijke dag hebt hé ……. het besef dat je gelukkig kan zijn met gewoon dankbaarheid 🤩wat een innerlijke rijkdom 👍👍👍🤩
  Veel liefs en dikke knuffel van mama ❤️🥰😘😘

 • Christa schreef:

  Top!

 • Claire Mys schreef:

  Hoe mooi Claudine, dankjewel hiervoor … Mag ik vragen welk boekje dat is ? Het lijkt me wel wat om ook te doen. Fijne dag nog en ik ben dankbaar dat ik dit van jou mocht lezen 💚

  • Claudine schreef:

   Van harte bedankt Claire ❤️, ik doe het al zo lang dat ik eventjes wat opzoekwerk deed van waar ik de vragen haalde 😍. Ik startte in ‘een dagboek vol geluk’ in 2016. Ik weet niet precies of ditzelfde dagboekje bestaat maar ik schrijf dezelfde vragen nu in een notitieboekje. Misschien kan je het ook zo doen? Veel plezier ermee 😘 xxxx

 • Annie Vanzieleghem schreef:

  Dankbaarheid is het mooiste wat er is. Wanneer en wat je geeft, krijg je altijd terug. Mooi geschreven!!!! Bedankt

 • Ria schreef:

  Dankjewel, om van iets moeilijk een positief item te maken, ik kan er van leren
  Ria

 • Nele Peeters schreef:

  met periodes is het nodig om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, zeker als je ze niet zo vanzelf ziet, ik merk dat ik het ga vergeten opschrijven in betere tijden en ernaar teruggrijp als het wat donkerder wordt – het is zo’n waardevol iets omdat er elke dag écht dingen zijn om dankbaar voor te zijn! ik wens je nog veel ideetjes om op te schrijven!

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: