Skip to main content

ME-TIME <–>WE-TIME

Van tea-time heb je vast al gehoord. Maar ken je ook ‘me-time’ ? Letterlijk vertaald mij-tijd, oftewel tijd voor mezelf. Dit kan gaan over tijd maken voor jezelf, om jezelf in de watten te leggen, jezelf te verwennen e.d. maar ik wil in deze blog het hebben over:

Tijd voor groei, tijd die jou laat groeien.

Als je alleen maar kijkt naar Breaking Bad of House of Cards tijdens de momenten voor jezelf, dan kom je natuurlijk niet vooruit. Het kan moeilijk zijn als je al lang niets meer voor jezelf hebt gedaan, maar wanneer je regelmatig tijd voor jezelf neemt, wordt het waardevoller om je tijd in te richten op je doelen, dromen en je Bucketlist activiteiten.

Je doet dit niet alleen voor jezelf. Uiteindelijk hebben de mensen om je heen er ook veel baat bij als jij tijd voor jezelf krijgt.  Jij gelukkig, anderen gelukkig!

Tijd voor jezelf maakt je een beter mens. Je wordt rustiger, vrolijker, energieker, groeit en ontwikkelt jezelf, waardoor je de mensen om je heen meer te bieden hebt. En als jij je prettiger voelt, dan straal je dat ook naar anderen toe. Je komt letterlijk beter in je vel.

Enkele voorbeelden van me-time:

(Geïllustreerd uit mijn eigen leven)

-Meditatie:

Onlangs ben ik via mijn zus in contact gekomen met een mediatiegroep (Elkore) en daar heb ik Ho’o ponopono leren kennen. Het is een oude Hawaiaanse manier van verzoening en vergeving. Het is gebaseerd op 4 zinnen:

 1. Ik hou van je 2. Bedankt  3. Het spijt me 4. Vergeef me alsjeblieft

Hierover bezinnen kan genezende kracht geven en je in het reine brengen met jezelf en je verleden.

Meer sporten of bewegen

Vroeger stond ik daar niet bij stil maar door ouder te worden en gezondheidsproblemen ben ik meer aandacht gaan schenken aan mijn lichaam en hierbij de noodzaak ingezien van meer bewegen. Sinds meer dan een jaar ga ik naar een fitnesscentrum en dat 1 tot 3 maal per week en de andere dagen probeer in een wandeling te maken. De fitness kan ik op eigen tempo doen en op de momenten die mij passen wat ik belangrijk vind. Ik heb fitness leren kennen via mijn revalidatie na een zware operatie en ben het nadien blijven doen om mijn conditie enigszins op peil te houden.

Inspirerende boeken lezen

Het boek waaraan ikzelf heel veel aan heb gehad met de titel : ‘Als leven pijn doet’ van René Diekstra. De auteur is psycholoog en geeft in zijn boek aan hoe ontwrichtend sommige problemen kunnen zijn in het dagelijks leven, zowel voor de betrokkene als voor zijn omgeving en reikt mogelijkheden aan tot de oplossing ervan.

Schrijven in je dagboek

Het neerschrijven van gedachten en gevoelens hebben me zeker geholpen in moeilijke tijden. Maar het kan ook ontspannend werken, helpen tegen piekeren. Het schrijven houdt  jezelf een spiegel voor,  je leert jezelf er beter door kennen. Je creativiteit zal groeien en is eventueel leuk voor later om nog eens na te lezen.

Toffe ideeën…. (iets doen van je bucketlist)

Ik reis graag en ontdek graag nieuwe steden en landen. Vorig jaar een lang weekendje Amsterdam gedaan. Het stond al meer dan 20 jaar op mijn Bucketlist. Ik heb genoten van Amsterdam en zijn prachtige musea.

-Een nieuwe taal leren.

Zo heb ik op latere leeftijd een cursus Engels gedaan.

Bekijk een leerzame documentaire

Sinds enkele weken kijk ik naar de tweede reeks van Blue Planet op Canvas. Zeer leerrijk en prachtig in beeld gebracht over de onderwaterwereld van zeeën en oceanen. Een tijd terug nog een heel boeiende documentaire gezien over de ‘Voyager’ ; twee ruimtesondes die de buitenplaneten van de aarde zijn gaan onderzoeken. Door het zien van deze documentaire komt er een besef van het universum waarin we leven en hoe onze aardbol waar we op leven maar een speldenprik is in het heelal maar tegelijkertijd ook alles wat we hebben en daar totaal afhankelijk van zijn en het besef dat we daar dan ook goed zorg voor moeten dragen.

Dus vrienden van Samana,

Ik wens éénieder

ziek of gezond,

man of vrouw,

MEER TIJD VOOR EIGEN SUCCES EN GELUK

 

Met vriendelijke groeten,

Jos Thaens

Virginie Schoffelen

Author Virginie Schoffelen

More posts by Virginie Schoffelen

Join the discussion 5 Comments

 • Sabine schreef:

  Dag Jos,
  Het inspireert me om te lezen hoe jij in het leven van alledag jezelf stimuleert, voor de spiegel plaatst en vanuit reflecties weer groeit. Het lijken eenvoudige dingen en toch blijkt het niet altijd zo eenvoudig om ook daadwerkelijk in te passen in het leven.
  Bedankt voor het delen van uw invulling, uw zoektocht, uw ideeën. Het boek ga ik zeker eens uitlenen, een aantal van de dingen uitproberen.
  Uw levenslange leerhouding vind ik een waar voorbeeld. Waauw, knap om zo in het leven te staan.
  En inderdaad is investeren in ME-time, in jezelf daarna altijd een betere kwaliteit van WE-time.
  Lieve groetjes,
  Sabine

 • Mirella schreef:

  Hallo Jos,
  Eerst en vooral: “Wat een prachtige foto om je blogbericht te illustreren!”.
  Knap hoe je het concept me-time we-time omschrijft en aanvult met een inkijk in je eigen agenda op dat gebied.
  Je hebt me geïnspireerd om opnieuw te starten met een dagboek. Ik heb heel wat leuke schriftjes, maar nu krijgt eentje ervan een concreet doel. Bedankt!
  PS Amsterdam is een stad die mij ook nauw aan het hart ligt. 2 x per jaar staat ze op mijn bucketlist 😉
  groetjes,
  Mirella

 • Karolien schreef:

  Dit was/is nog steeds een heikelpunt voor mij. Iets voor jezelf doen zonder schuldgevoel! Met deze tips heb je het voor mij weer in beeld gebracht. Vooral het boek sprak me direct aan.
  Dankjewel om me even terug naar dit onderwerp te brengen!

 • Viviane schreef:

  Het is een feit dat we ons eigen niet altijd op de eerste plaats zetten. Ook ik merk dat als ik mij goed voel de mensen rondom mij zichzelf ook beter voelen. Bedankt voor de tips.

 • Ellen schreef:

  Me-time , inderdaad super belangrijk ! En er allemaal echt toe komen , des te meer 😉

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: