Skip to main content

Wat ga jij doen om het te laten groeien ✨?

Het ‘aperitief-moment’ bij ons thuis stamt al uit een ver verleden. Toen onze kinderen, Lenny en Lisa, nog in het lager onderwijs zaten was vrijdagavond altijd ‘aperitief’-avond. In de zetel met wat hapjes, chipjes, drankjes voor de kinderen en een echte aperitief voor Ralph en mij🥂. 

Het gaat eigenlijk niet zo zeer over die hapjes en die drankjes. Eerder over het gezellig samenzijn, de tijd nemen voor elkaar, babbelen over van alles en nog wat. Zalig toch? We kijken er telkens naar uit.  

Ook al is het nu de vrijdagavond niet meer en gebeurt het niet meer iedere week, als we kunnen, als we terug samen zijn, dan kijken we telkens uit naar ons aperitief-momentje. Vaak zitten we uren gezellig te keuvelen. Het blijft telkens een zalig moment dat we heel erg koesteren. 

Wat zijn jullie voornemens dit jaar?” vraag ik aan Ralph en de kinderen terwijl we gezellig samen zijn. 

Ik weet het ondertussen al. Telkens als ik die vraag stel, dan verschijnt er een glimlach op hun gelaat gevolgd door een kleine draaiing met hun ogen en een zucht van: ‘Daar is mama weer hoor’. Ach ik weet het, ik ben misschien wat te véél de filosoof in de familie 🤭. 

Ook deze vraag is ondertussen al een traditie geworden. Ik vind het goed om eens stil te staan, om even achteruit te blikken, om dan opnieuw helder vooruit te kunnen zien.  

De reacties op de voornemens-vraag zijn vaak heel verrassend, soms hilarisch maar ook heel inspirerend. We zitten met heel wat wereldverbeteraars in de familie. Ik zal alle antwoorden hier niet delen want daarmee wordt het een hele lange blog. 

Graag deel ik mijn voornemens met jullie.
Here we go!

Voornemens zijn voor mij geen waslijst met ’things-to-do’ of een soort van ‘bucket-lijst’ afwerken.
Voor mij is het eerder een zaadje dat geplant werd en nu nood heeft om te ontkiemen 🌱, om daarna te kunnen bloeien 🌸. Het is misschien wat raar uitgedrukt. Maar voor mij zijn voornemens eerder intenties om iets in jezelf te laten ontluiken.

Ik probeer het te doen met simpele doch krachtige woorden.

ONTMOETEN 🤝

Graag wil ik opnieuw dichter bij mezelf komen. Om de antwoorden te vinden op vragen die ik mezelf te vaak stel. Wie ben ik? Wat wil ik nog zo graag doen? Welk zaadje werd er voor mij geplant? Maar ook wil ik graag terug moedig die connectie met anderen aangaan. Terug die menselijke warmte ervaren, het doorvoelen, om dan genereus aan anderen te kunnen doorgeven. 

VEERKRACHT 🌳

Graag zou ik mijn emoties willen omvormen tot een krachtige energie om meer te durven, meer te vertrouwen en minder te vrezen. Om die wilskracht in mij terug aan te wakkeren zodat het me de nodige pit geeft om te blijven groeien ondanks de vele stormen en de soms heel strakke tegenwind.

GROEIEN 🌸

Graag zou meer ‘mij’ willen zijn. Zijn wie ik wil zijn en niet wie ik denk te moeten zijn. Amaai dat is veel ‘zijn’s’ in die zin 🤣. Het lijkt een simpele opgave. En toch…Durven kwetsbaar te zijn. Al noem ik het liever puur zijn, authentiek zijn, durven mezelf pur sang te zijn. Me ontkoppelen van wat me tegenhoudt om te kunnen terugkoppelen met wat me doet groeien 🌱. 

ZONLICHT ✨

Weet je, ik ontving afgelopen jaren heel wat warme dankbare berichtjes van familie en vrienden maar ook van vele bloglezers. ‘Je blog geeft me telkens een goed gevoel, mijn last is dan precies wat minder zwaar.‘ Dat raakt mij weet je. Misschien is dit wel het zaadje dat voor mij geplant werd? Anderen zonlicht geven zodat ook zij kunnen ontluiken en terug kunnen schitteren ✨.  Graag zelfs!

KANSEN 🎁

Ik sta altijd te popelen voor het nieuwe jaar. Soms voel ik me als een uitgelaten verwonderd kind. Want een nieuw jaar betekent voor mij nieuwe hoop 🍀, verse moed en een pak nieuwe kansen. Net zoals andere jaren is het voorbije jaar, op vlak van mijn gezondheid en pijn, geen succesjaar geweest. Juist daarom kijk ik telkens uit naar dat nieuwe jaar. Want er bestaat altijd een kans dat het een formidastisch/beter/schitterend/ jaar wordt. Ja toch? Of ben ik weeral over the top te enthousiast 🤭.

DANKBAARHEID 😇

Ik ervaar telkens veel dankbaarheid dat ik een nieuw jaar krijg. Sommigen zeggen: ‘De tijd gaat te snel, alweer een jaar voorbij, zucht, zucht, we worden oud.‘ Natuurlijk worden we allemaal een dagje ouder. En gelukkig maar. Wees vooral intens dankbaar voor ’tijd’ want iedere nieuwe dag is een echt voorrecht, een kans dat niet iedereen krijgt. Op onze tijd hebben we geen vat maar wel hoe we deze invullen. Ik heb de intentie om ze iedere dag te pakken, ze niet te verspillen want ze is te kostbaar.

‘Don’t lose the spark that makes you, YOU’

Ik vond deze quote een hele mooie om het jaar mee te beginnen. 
Mooi toch?

We hebben allemaal een ‘spark’ in ons,
iets dat ons zo uniek maakt,
iets dat borrelt in ons,
iets dat al trappelend klaar staat om te ontluiken.

Wat ga jij doen om het te laten groeien ✨?

Have a sparkling year .

veel liefs 😘
xxxx
Claudine

Love shine a light – Liedje van Katrina & the Waves

Claudine Goyens

Author Claudine Goyens

More posts by Claudine Goyens

Join the discussion 9 Comments

 • Christa schreef:

  Prachtig
  Herkenbaar ook. Dikke pluim

 • Ingrid Verhaaren schreef:

  Dag dinneke ❤️
  Wat heb je dit weer prachtig neergepend 👍😀het spreekt tot ieders hart 💖, herkenbaar …… een hoopvolle boodschap met een sprankel 🌟in het hart 💖
  Ik ben zo fier op jou lieve dochter en ik wens je duizenden sparkels 🌟in jou hartje ❤️ dikke knuffel en vee liefs mama 😍🥰😘😘ILY

 • Mirella schreef:

  Wauw Claudine, wat een waarheid, maar vooral wat een mooie vertaling en bewustwording kan je uit je pen laten vloeien.
  Het leest zo vlot, dat ik het erg jammer vind als ik op het einde van je bericht kom…
  Dankjewel om je schrijftalent en verwoordingstalent met ons te delen 🙏

 • Veerle schreef:

  Hi Claudine

  “Voornemens zijn als intenties die iets in je laten ontluiken”… wat een juweeltje van een zin!

  Je intenties worden met zoveel zachte kracht geplant dat er ongetwijfeld een oogverblindende wilde bloementuin uit zal ontluiken.
  Wacht maar af! De lente lacht je reeds toe.

  🌹🌼🌻🌸🌺🌷

  Veerle

  • Claudine schreef:

   Ma zo lief van je Veerle 🥰, mijn gezicht klaart volledig op. Van harte bedankt voor je wens en voor die glimlach op mijn gelaat ❤️ xxxx

 • GILIS ADRIEN schreef:

  Sprankelend voornemen. Ik doe mee

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: