Skip to main content
Blog 2022Extra timeVeerLicht

Het mazzelpakje

By 26 september 20228 Comments
Illustratie van dochterlief toen 8 jaar, raadseltje uit de Hobbit van Tolkien. Wie raadt wat het is?

Wat betekent extra tijd voor jou? 

Nu je hier toch in mijn blog bent aangeland, mijmer dan even over deze vraag. Wat popt er als eerste op in je hoofd? Ontluiken er spontaan honderd-en-één gedachten als wilde bloemen in je verbeelding? Of zoek je tastend in je overprikkeld brein naar een verlossend antwoord?
Voor elk individu is dit verschillend. Elke situatie is anders. Elk perspectief is gekleurd door ervaring, opvoeding, ontmoetingen en zoveel meer.

Wat betekent dit nu voor mij?

Om bij het denkbeeldige wilde bloemenveld te geraken, moet ik eerst door de bramenstruiken van mijn vermoeide geest wieden. Op zoek naar orde in de chaos van mijn gedachten.
Extra tijd is een heilzame bron om me aan te laven. Het is flow-tijd omdat ik dan intens geniet van wat ik aan het doen ben. Beslommeringen vervagen. Gepieker vervliegt. Ontspanning ontvouwt zich als een ontluikende roos.
Soms overvalt het me.  Zoals nu terwijl ik aan deze blog puzzel. Het is een hemelse tijd om van te smullen. Op zo’n momenten geef ik mezelf of iemand anders een pakje mazzel cadeau. Een geschenk boordevol geluk met een kleurrijke strik rond, gewikkeld in (hergebruikt) bubbeltjesplastiek om te laten knetteren.

Rozengeur, maneschijn en doornstruiken

Het leven is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Elk pad is bezaaid met doornstruiken. Ieder van ons struikelt wel eens.

Diep in de nacht brandt een gouden lichtje. Vergeet al je problemen en volg je dromen.
Poëzie van dochterlief toen 8 jaar

Zorg jij ook voor iemand anders?
Of heb jij zelf extra zorg nodig door een fysieke of psychische kwetsbaarheid? Stap je met een halve batterij uit bed en is deze leeg nog vóór de dag om is? Is pijn je trouwe metgezel?
Hoe kan je dan extra flow-tijd sprokkelen en ook nog een bosje wilde bloemen schenken aan een ander?

Deze 6 inzichten helpen mij om een balans te vinden. Neem de tijd en laat je inspireren…

 1. LEEF VANUIT JE EIGEN WAARDEN 

Zelfkennis is het begin van wijsheid. Socrates

Wat wil jij worden als je groot bent?
Lief, zei de jongen.
Uit de jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy

Wie ben je? Wie wil je worden?
Om dit in kaart te brengen, teken ik nu en dan een levensboom. In de bladeren schrijf ik mijn waarden. Zo stem ik bewuster mijn gedrag af op wat ik op dat moment belangrijk vind. En maak ik betere keuzes.

Zo hangt er verbondenheid in mijn levensboom. Door mijn werkervaringen in de sociale sector en ook als vrijwillige blog-ster (met een stralend gedachtestreepje ertussen) bij CreativiTIJD Samana, maak ik de wereld mooier. Dit lukt beter als ik zelf voldoende balans vind.
Gezondheid spant daarom de kroon. Als ik beter voor mezelf zorg, vermindert de pijn. Ik voel me fitter en kan lichamelijk en mentaal meer aan.
Ik tracht ook meer in het nu te leven door te genieten van wat er is.

Teken zelf eens jouw levensboom? Wat hangt er allemaal in de takken? Ben je verrast?

 1. EEN MAZZELPAKJE VOOR JE LICHAAM, GEEST EN HART

Een gezonde geest in een gezond lichaam? Heb jij dit? Dan heb je mazzel! 
Probeer elke dag iets te doen om je lichaam, geest en hart te voeden. 

Poëzie van VeerLicht

Lief voor je lijf

Routine helpt. (Bijna) elke avond masseer ik mijn stramme spieren met snoepjesolie (zoetgeurende berkenolie). Dit ritueel zag het daglicht na de geboorte van mijn dochter. Als kind fluisterde ze me vaak: “Mmm mama, je ruikt weer naar snoepjes.” Nu nog heet het mama’s snoepjesolie.

Gul voor je geest

Elke dag ga ik wandelen in de natuur. Zelfs als het miezelt. Alweer zo’n dankbaar ritueel. Drentelen in het groen maant mijn brein tot stilte. Gedachten verstommen. Energie stroomt. Mijn verbeelding krijgt vleugels. En zo wordt er soms een gedicht geboren.

Helend voor je hart

Zoals je kan lezen in mijn blog over magie, schenkt de natuur me mazzelpakjes. Onlangs stond ik plots oog in oog met een ree. Ik bevroor om geen bedreiging te zijn voor dit schichtig diertje en zo langer te genieten van haar schoonheid. Dat bevriezen heb ik ooit afgekeken van een vos die ‘standbeeld speelde’ toen ik voorbijreed. Eénmaal voorbij zag ik in de achteruitkijkspiegel hoe de vos de struiken in liep. Die ont-moetingen zijn een balsem voor mijn hart. 

 1. SCHOONHEID KOESTEREN

Schoonheid is zichtbaar geworden liefde. Pablo Picasso

Als je bewuster leeft in het moment, geniet je meer.
Als kind gaat dit vaak vanzelf. Mijn dochter staat op de foto in volle bewondering naar de golven te staren. Ze ademt op het ritme van de zee. Ze geniet met volle teugen.
Hemelse tijd is het koesteren van schoonheid in die kleine en grotere dingen.
Wanneer mijn dochter me vraagt om samen naar haar TikTok muziek te luisteren, kost me dit hooguit tien minuten. Soms langer. Is dit niet net kostbare happy tijd om samen te delen? Ik schenk aandacht en krijg een gulle glimlach terug.

Belt er een vriendin, dan stop ik eerst met schrijven. Zodat ik ook echt contact maak. Belt iemand tijdens het eten, dan laat ik de gsm rinkelen. Nadien maak ik tijd en bel terug. Want samen eten is ook genieten.

Experimenteer eens met vriendelijk zijn. Babbel met een onbekende of geef onverwacht een compliment. Verwonder je dan over de reactie. Is dat geen mazzelpakje in disguise?
Gewoon doen!

 1. LEER SELECTIEVER TE GEVEN

Goed-weer-vrienden

In donkere dagen leerde ik het verschil tussen goed-weer-vrienden en regenboogvrienden. Tussen wat iemand zegt en doet. Door gedrag te observeren en hierover te reflecteren word ik een beetje wijzer. Ik ga vaker op zoek naar de intrinsieke waarden van de ander, naar de drijfveren achter het masker. De verborgen agenda.
Niet iedereen springt voor je in de bres als het stormt. Sommigen blinken dan net uit in afwezigheid. Ook niet iedereen deelt met oprecht enthousiasme jouw geluk. Soms blijkt iemand die dichtbij je staat, een wolf in schapenvacht.

Regenboogvrienden

Anderen verrassen je dan weer door een hartverwarmend gebaar. Ze zijn een rots in de branding. Een regenboog aan de bewolkte hemel.
Wees selectief aan wie je je energie geeft. Wie deelt jouw passies? Wie moedigt je aan?

Ik deel mijn creativiteit met een hartsvriendin. Ze draait elke zin als een pannenkoek ondersteboven op zoek naar een spellingsfout of een mooiere versie. Ze is als een parelvisser speurend naar het verlangde kleinood. Ze kan dan ook waanzinnig gulzig genieten van de pareltjes die ik deel. Het geeft me goesting om verder te schrijven. En voor haar is het als een regenboog in donkere dagen.

Wat als je nood hebt aan een babbel? Wie bel je dan? Wie zoek je op? Zit je met een ei, leg het dan niet in een willekeurig nest. Je riskeert dat het geen aandacht krijgt of dat het verstoten wordt door een koekoeksjong.
Ook hier word ik selectiever. Ik bel een ‘rots in de branding’. Iemand die empathisch genoeg is om écht te kunnen luisteren, zonder prompt te beginnen over zichzelf. Verwacht echter niet van iemand die niet empathisch is om het te zijn. Zoek verbinding waar die te vinden is. 

De levensroos

De levensroos heet eigenlijk de roos van Jericho, afkomstig uit Jordanië. Ze kwam naar Europa met pelgrims die terugkeerden uit het Heilige Land. Ze kan jaren zonder water.Geef je ze water, dan kleurt ze terug groen.

Soms teken ik een roos om mijn sociale netwerk in kaart te brengen. Met in het hart mijn naam en in de aangrenzende kroonblaadjes de namen van anderen. Hoe verder van het hartje, hoe kleiner de betrokkenheid. De buitenste kroonblaadjes zijn voor koffiekletsvriendinnen of de vriendelijke buur. Er verandert wel eens iemand van plaats, omdat die minder of meer betekenis krijgt. Soms komt er zelfs iemand bij of valt er iemand weg.
Ik noem het mijn levensroos. Een bonte waaier van mensen die me helpen stralen. Mensen die in mijn hart wonen. Deze levensroos-oefening helpt je om inzicht te krijgen in wie tijd maakt voor je. Het helpt om te besluiten aan wie je meer energie mag geven en wie je beter kan loslaten. Voor je eigen bestwil.

 1. DE DYNAMIEK VAN GRENZEN

Hoe vaak gebeurt het nog dat ik de weerbots achteraf onderschat bij een fysieke inspanning? Te lang doorga zonder pauze? De tijd uit het oog verlies tijdens het schrijven in een soms oncomfortabele houding?
Herkenbaar? Wanneer ga jij over je fysieke of mentale grenzen?

Grenzen stellen

Door grenzen te stellen voor jezelf en anderen bewaak je je draagkracht. Zelfkennis en ervaring maken het makkelijker om te weten hoe groot je veerkracht werkelijk is. 
Wat ben je aan het doen op dit moment? Ben je lief voor je lijf, je geest en hart? Wat heb je nodig om je in balans te voelen? 
Zonder schuldgevoel nee durven zeggen aan anderen is ja zeggen aan jezelf. Met een lege batterij heb je toch niets te geven. Die moet je eerst opladen!

Grenzen verleggen

Ik tracht te kijken naar wat wel lukt of op een andere manier zou kunnen lukken. Ik probeer nieuwsgierig te zoeken naar mogelijkheden. Te kijken over de muur die me begrenst en andere perspectieven te ontdekken.
Zo reisde ik voor het eerst met mijn dochter met de trein naar Frankrijk omdat autorijden mijn rug te veel belast. In de trein liep ik wat rond in de gangen en kon ik zelfs even liggen. De gastvrouw haalde ons op van het station, droeg mijn koffer, en deelde haar comfortabele appartementje met plezier. Zee, zon, strand en her en der een palmboom in een voortuin. Wat een mazzel.

 1. HET MAZZELPAKJE

Be a rainbow in someone else’s cloud.
Maya Angelou

Mijn oma zei ooit: “Mijn leven heeft pas zin, als ik betekenis heb voor anderen.” Dat vond ik zo pakkend. Iets te bieden hebben kan van alles zijn: een glimlach, een talent, een luisterend oor, een advies, goed gezelschap of een creatief geschenk.
Zoals het gedicht ‘het mazzelpakje’ dat ik schreef voor CreativiTIJD Samana. Het gaat over het bruisende Swap-project, waarbij je een Swapdoos vult met zelfgemaakte geschenkjes voor een onbekende. Intussen maakt iemand anders een verrassing voor jou.
Zomaar. Om van te genieten.
Doe jij ook mee?

https://creativitijd-samana.be/swap/

Het mazzelpakje
Zoals ik voor jou
in het woud 
van mijn fantasie
de warmste woorden 
sprokkel 
rijmend
op het ritme 
van jouw hart
ze behoedzaam wikkel
in een mazzelpakje
met een vrolijk lint 
omheen
Zo pluk ook jij
parels uit de oesters 
van jouw verbeelding
als cadeau
voor iemand anders
een mandje mazzel 
om weg te geven
met of zonder lint
een creatief
kleinood dat ons
met die ander 
verbindt
En zo regent het 
in de herfst
naast kleuren
ontelbare unieke 
mazzelpakjes 
vol brievenbusgeluk 
om ons op te fleuren.

VeerLicht


oplossing raadsel van Tolkien helemaal bovenaan is ... een ei.
VeerLicht

Author VeerLicht

More posts by VeerLicht

Join the discussion 8 Comments

 • Anne-Mie schreef:

  Treffend en mooi geschreven. ‘De bramenstruik van mijn vermoeide geest’, verwoordt veel.
  Ik vind je hele beeldspraak prachtig.

 • Veerle schreef:

  Bedankt voor je mooie bemoedigende comment Annemie!
  🧸
  Veerle

 • F. schreef:

  Tuur ik naar dat mannetje met zen brilletje op het witte doek, voet het nietig mensje in mij zich als herboren….

  Klanken die de dansende naald op de golvende plaat voortbrengt, zijne als zoete drop voor men frêle oren…

  Doch als zoveel mooie woorden, duizend maal gewikt en gewogen, netjes en magistraal uitgestald staan
  op dat eens zo naakt en sneeuwwit papier, hoe zou het geschreven woord me dan niet kunnen bekoren

 • Milleke schreef:

  Wat een schrijftalent!
  Iedereen die dit leest, kan toch niet anders dan dit geweldig vinden, toch?
  Ik geniet altijd van de natuurelementen die je zorgvuldig uitkiest om als een groene draad in je verhalen, teksten en gedichten te weven.
  Schitterend!
  Nog, nog, nog …

  • Veerle schreef:

   Hi Milleke

   Met zoveel passie proef je mijn woorden, voeg je er soms een kostbaar ingrediënt aan toe en af en toe tuf je er een bedorven letter uit. Dankzij de quotes van Pablo en Loesje smaakt mijn blog naar meer.
   Merci voor je waardevolle input.

   VeerLicht x

 • Ilse schreef:

  Wat een talent heb jij toch !
  Prachtig geschreven x

 • Veerle schreef:

  Hi Ilse

  Zo tof dat je er ook van genoten hebt!
  Heel fijn dat je zo’n hartverwarmende feedback geeft.
  💝
  Veerle

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: