Skip to main content

The remnants of pain left behind by every strong negative emotion that is not fully faced, accepted, and then let go of join together to form an energy field that lives in the very cells of your body.
– Eckhart Tolle

Ik wil hier allesbehalve promo voeren voor alcohol gezien het een drug is en er veel mensen verslaafd aan zijn. Alleen als je er met mate mee omgaat, kan het toch voor fijne, gezapige, ontspannen, grappige tot hilarische momenten zorgen. Zelden dronk ik alleen thuis. Op café of tijdens het uitgaan hielp het me om mijn onzekerheden te camoufleren. Samen met vrienden bracht het nog meer mijn luide en vettige lach naar boven. Kwam het tot de slappe lach, dan keek iedereen om door een geluid dat iemand ooit vergeleek met een varken dat geslacht wordt.
Serieus.

Toen ik te maken kreeg met chronische pijn, viel me op dat een avond alcohol drinken met nog meer pijn gepaard ging. Kunnen we dan spreken over een vrije keuze tussen ‘pijn’ of ‘gelegenheidsdrinken’? Eerlijk, ik lustte wel een glaasje en genoot er ook van. Toch nam ik de beslissing geen alcohol meer te kiezen. Wat opvalt is dat ik me regelmatig moet verantwoorden. “Ik ben met de auto”, is tegenwoordig mijn reactie, zelfs al staat mijn fiets voor de deur.

Ik voelde me lang de saaie, het buitenbeentje.
Sowieso spreek ik liever af met een koffie en een goed gesprek
dan in groep te vervagen.
Meer en meer plaatste ik mezelf,
bewust of onbewust, op de achtergrond.

Ik heb nog steeds vrienden die ik leerde kennen vóór mijn puberteit, die periode heeft toch veel met mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen gedaan. Vriendinnen van het eerste uur leerden me kennen zonder pijnmasker op. Ze waarderen me voor wie ik ben en komen altijd voor me op. Mijn huidige situatie verplichtte me op zoek te gaan naar Katrijn pre-puberteit en opnieuw met haar te connecteren. Ze is er nog, onder al die lagen, bedolven onder puin en pijn. Ik merk dat ze haar weg begint te vinden.

Lees je deze tekst en heb je vrienden die geen alcohol drinken, let dan eens op de reacties wanneer iemand softdrink kiest en probeer die keuze te aanvaarden zonder oordeel. Je kan zelfs bevestigend reageren. Alles beter dan een uitleg vragen of aandringen. Niemand zou zich hoeven te verantwoorden voor de keuze om nuchter door het leven te gaan.

Katrijn Casier

Author Katrijn Casier

More posts by Katrijn Casier

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: