Skip to main content

THNX

Hallo aan iedereen.
Laat me beginnen te zeggen dat ik dankbaar ben om over zo een geweldig onderwerp te mogen schrijven.
Maar ook dat er dagen zijn waarbij het niet of heel moeilijk lukt om je dankbaar te voelen, laat staan het te uiten, zeker in moeilijke tijden en toch…. Een mens kan altijd wel dingen vinden om dankbaar voor te zijn zelfs in tijden van ongeluk; bijvoorbeeld; je hebt een auto-ongeluk gehad met alleen maar blikschade, dan kun je dankbaar zijn dat je geen lichamelijk letsel hebt opgelopen.
Als je echt wil kan je altijd de zon zien schijnen achter de wolken, maar ik geef toe mij lukt het soms ook heel moeilijk of niet.
Toch is het voelen en tonen van dankbaarheid één van de éénvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.
Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid: de één is er van nature meer geneigd om zijn zegeningen te tellen dan de ander. Maar ik heb goed nieuws voor de meer pessimisten onder ons. Onderzoek heeft aangetoond dat we dankbaarheid kunnen leren en dat het leidt tot een toename in geluk en welzijn, zelfs in moeilijke tijden.
Één van de oefeningen is: tel je zegeningen, regelmatig bijvoorbeeld elke avond of elke week, in een paar zinnen opschrijven waar je dankbaar voor bent, dit kunnen kleine of grote dingen zijn.
Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit.
Daarnaast maakt zo een oefening je er beter van bewust welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn, daardoor ben je geneigd daar meer aandacht en tijd aan te besteden, met een fijner leven als gevolg.
En als dankbaarheid welgemeend en authentiek is , dan kan ze een welkome opsteker zijn voor de ontvanger, zo blijkt. Een simpele bedankje voor hun hulp maakte al dat proefpersonen zich sociaal waardevol gingen voelen.
Dankbaarheid is een opkikker voor relaties.
Als iemand je bedankt, voel je je gezien en gewaardeerd, zo straalt dankbaarheid niet alleen af op jezelf, maar op je hele omgeving.
Ik wens iedereen die mijn laatste blog leest, meer dankbaarheid in het leven en dus een gelukkiger leven.


Groetjes.

Jos

Virginie Schoffelen

Author Virginie Schoffelen

More posts by Virginie Schoffelen

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: