Skip to main content
Blog 2022Laurence H.THNX

Dankbaar afscheid

By 6 februari 2023februari 7th, 202315 Comments

Het voorbije jaar kruisten onze wegen zich een aantal keer. Ik schreef voor jou. Jij las mijn verhalen, dook in mijn gevoelens en gedachten. Maar wie ben jij? Doorheen deze blog was ik niet alleen op zoek naar wie ik ben. Ik probeerde ook te weten te komen wie jij bent. In mijn hoofd heb ik een vaag idee. Mijn lezer is iemand die bekend is met ‘ziek zijn’. Of met interesse in het thema. Misschien omdat je zelf ziek bent of omdat je iemand kent die chronisch ziek is. Misschien kwam je op deze blog via het project Creativitijd van Samana vzw, of kwam je er per toeval op uit.  Ik had je graag leren kennen. Wat meer van jou geweten. Want schrijven, dat doe je voor je lezer.

Creativitijd was een bijzondere weg. Een weg met een aarzelende start. Schrijven is jezelf openstellen en de wereld laten delen in je zielenroerselen. In een samenleving die steeds meer verhardt, is dat een opgave. En toch ben ik dankbaar dat ik in mijn pen gekropen ben. Schrijven is meer dan spelen met woorden, zinnen en leestekens. Je keert naar binnen, kijkt jezelf in de ogen. Het schrijven van deze blog verdiepte mijn tocht naar mijn kern. Het deed mij inzien dat mijn leven jarenlang in het teken van anderen stond. Van hun zorgen, noden en geluk. En dat ik mijzelf gaandeweg verloren ben. Ik verdween naar de achtergrond. Tot ik mijzelf niet meer kon terugvinden.

Mijzelf terugvinden. Misschien is het wel de rode draad van deze blog. De zoektocht naar wat mij bepaalt, werd opnieuw opgerakeld door het overlijden van Caroline Pauwels. Caroline was een voorbeeld voor mij. Ik bewonderde hoe ze in het leven stond. Haar strijdlust. Hoe zij sociaal onrecht aanklaagde en op de barricade sprong voor de kwetsbaren in de samenleving.  Haar bevlogenheid. Haar wijsheid. Hoe zij mensen samenbracht. Een verademing in een wereld waar mensen steeds meer op zichzelf terugplooien. Ik ben dan ook dankbaar. Voor haar persoon. Voor haar daden en voor haar woorden. Eén zin zal ik altijd meenemen: ‘Heel je leven is een tocht naar je kern’.  Negen luttele woorden en toch voelt het als meer.  

In een ander licht

Vandaag bekijk ik mijn ‘zoektocht’ met andere ogen. Wie ik ben, wie jij bent, gaat om meer dan wie wij zijn. Het gaat ook om wie wij willen zijn.  Daar heb ik inzicht in gekregen. Ik wil een lerende mens zijn, nieuwe kennis verwerven. Leren en groeien als mens. Een wereldverbeteraar. Iemand die opkomt voor anderen. Die onrecht aan de kaak stelt en oproept tot menselijkheid en mededogen. Iemand die haar pen hanteert als wapen. Scherp als het moet, zalvend als het kan. Iemand die gelooft in haar idealen en daarvoor vecht. Iemand die droomt. Van een betere wereld en voor zichzelf. Een possibilist. Iemand die blijft zoeken naar mogelijkheden, binnen de muren die er zijn. Een positivo en een open geest, die elke persoon en situatie bekijkt als een blanco canvas. Een eenvoudig iemand die het kleine eert. Iemand die zich opnieuw laat betoveren door woorden, zinnen en leestekens. Want in de komma ligt aarzeling, ruimte, rust.  En een gevoelsmens. Iemand die voelt, aanvoelt, meevoelt.  Want we kunnen niet echt leven zonder te voelen.

Wat je leven zin geeft

Vandaag is mijn leven nog steeds zonder betekenis. Omdat mijn leven niet in lijn is met het levenspad dat ik wil gaan, met wat waardevol is voor mij.  Ik worstel met het knagend gevoel van niet compleet te zijn, vraag mij af of ik mij ooit opnieuw ‘zinvol’ zal voelen. Of ik ooit weer dienstbaar kan zijn. Ik denk aan mijn dromen als jongere. Hoe ik van de wereld een betere plaats wilde maken. Het lijkt allemaal zo ver weg. En toch hoop ik dat ik een steen kan verleggen in een rivier op aarde, zoals Bram Vermeulen zingt. Dat ik een bijdrage kan leveren aan de wereld. Iets wat maakt dat ik het gevoel krijg: ‘Dit doet ertoe. Ik doe ertoe’.

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Het water gaat er anders dan voorheen
De stroom van een rivier hou je niet tegen
Het water vindt er altijd een weg omheen

Misschien eens gevuld van sneeuw en regen
Neemt de rivier mijn kiezel met zich mee
Om hem dan glad en rond gesleten
Te laten rusten in de luwte van de zee

Mijn mama was bang om vergeten te worden. Ze vroeg mij: vergeet mij niet. Het deed mij verdriet, te denken dat ik haar zou vergeten. Dat ze dacht dat ze de wereld haar bestaan zou vergeten. Het is wat Bram Vermeulen verder zingt in zijn lied ‘De steen’: ‘Omdat door het verleggen van die ene steen de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.’ Ik geloof dat iedere mens een steen verlegt in zijn leven. De ene een kiezel, de ander een rotsblok. Maar ieder van ons verlegt een steen, is waardevol.

Ik zoek nog steeds naar mijn steen. Soms raak ik de moed kwijt. Omdat kansen niet voor het rapen liggen als je chronisch ziek bent. Omdat de muren rond mij torenhoog zijn. Omdat ik het vechten moe ben. Omdat ik moe ben. Ik denk aan de weg die ik ga. Aan de weg die ik met mijn mama gegaan ben. Soms praat ik nog met haar. Zitten we in gedachten naast elkaar. Zwijgend voor ons uit te kijken. Het voelt vertrouwd, zoals vroeger. Ik vertel haar van mijn week. Van mijn dagopname, op dezelfde dienst als haar. Jij, je ziekte, kwam ter sprake. Mijn nieuwe arts vroeg naar jouw weg. Hoelang je geleefd hebt van je diagnose tot je dood. Hoe we het ervaren hadden. Ik zocht naar woorden, wilde niet zeggen wat op mijn lippen lag. Ze vulde de leegte in met ‘een lange lijdensweg?’. Het was boenk erop. Voor het eerst in meer dan tien jaar was er iemand die het begreep.

Het kwam dichtbij. Ik moest vechten tegen mijn tranen. Ik zag jouw weg weer voor mijn ogen. Je leven, tot je lichaam op was. Tot de poort van de hemel geopend werd en onderhandelen niet meer mogelijk was. Ik wou dat ik dat kon: leven. Onze weg, jouw keuzes, maakten dat moeilijk. Onmogelijk. Ik probeerde het soms te zeggen, dat je de lat (te) hoog legde. Ik gaf alles wat ik kon, maar het was nooit genoeg. Je medische zorgen, je wens om thuis te sterven. Het stond niet ter discussie: daar zou ik voor zorgen. Je dokters fronsten hun wenkbrauwen, zeiden dat de zorg voor jou zwaar was, te zwaar misschien. Je duwde mij over mijn grenzen. En toch ben ik je dankbaar. En dankbaar zijn, daar gaat deze blog over.  Dus laten we het daar maar over hebben.

Waar ik dankbaar voor ben

 • De weesgedichten op de ramen. Woorden die mij raken, beroeren en die even blijven ‘hangen’.
 • De arts die mij een rondleiding gaf. Alle opties op tafel legde. Haar luisterend oor. Haar compassie.
 • De arts die met mij sprak van mens tot mens. Die mij zag en mij de vraag stelde: ‘wat wil jij?’
 • Mijn psychologe. Omdat ze er is. Er zijn, het wordt onderschat.  Omdat ik er mag zijn. Nog meer onderschat. Omdat ik mag twijfelen, zoeken, en omdat de tijd – die altijd van tel is – bij haar niet telt.
 • De eindejaarsconferentie van Kamal Kharmach. Hilarisch. Scherp. Gewoonweg subliem. Ik kijk nu al uit naar 31 december 2023.  
 • Mijn jas als de wind guur is en als de regen met sloten uit de hemel valt.
 • Muziek. Mijn hartslag, mijn adem, mijn troost. Een warm deken.  Een oppepper.
 • Een blijk van bezorgdheid. Een mailtje, een bericht, een telefoon.
 • Vlot verkeer op terugweg van het ziekenhuis. Geen file: halleluja!
 • Een verse pistolet van de bakker.
 • Een tas koffie die mijn (ijs)koude handen warmt. En altijd mijn bakje troost is.
 • De autobestuurder die mij voorrang geeft aan het zebrapad (nee, dat is heus geen evidentie).
 • De winkelmedewerker die mijn tas helpt vullen als ik aan het knoeien ben.
 • Een parkingplaats dichtbij de supermarkt.
 • Mijn donsdeken als ik onder de wol kruip. Een zacht omhulsel dat geborgen voelt.
 • Mijn hond dolgelukkig zien op haar snuffelwandelingen of in de hondenlosloopweide.
 • Mijn jaren in de zorg. Betekenisvol zijn. Warmte. Lachen, de slappe lach krijgen. Leren, groeien. Puur geluk.  Al was het kort, het was de tijd van mijn leven. Echt.
 • Mijn werkzame jaren. Het was zoeken, omwegen nemen, vechten, kiezen en verliezen, maar ook groeien, mijzelf uitdagen, mensen ontmoeten, betekenis, zingeving.  Het gaf kracht en moed.
 • De ziekenhuisdagen met mama. Het water aan de lippen. Verdrinken. Maar ook graag zien in zijn puurste vorm.
 • Dat ik het gekend heb: het gevoel dat alles nog kan. Dat geen berg te hoog is en geen weg te lang.  Nog steeds voel ik een kiem van geluk als ik terugdenk aan dat gevoel.

En jij? Waar ben jij dankbaar voor? 

Sta jij daar soms bij stil? Ik hoop dat je redenen hebt om dankbaar te zijn. Dat er kleine lichtpunten zijn in jouw dag en op jouw levenspad. Jouw pad dat even het mijne kruiste. In geschreven en gelezen verhalen. In een gedeelde emotie, een moment van herkenning. En dat is wat ik jou wens: herkenning en verbinding. En erkenning, dankbaarheid. Voor wie jij bent en wat jij doet. Want jij mag er zijn. En de wereld mag dankbaar zijn dat jij er bent. Dat jij een steen verlegt in een rivier op aarde. Dus lieve lezer, dank je wel. Het ga je goed.

Laurence H.

Author Laurence H.

More posts by Laurence H.

Join the discussion 15 Comments

 • Ann schreef:

  Heel mooi verwoord leuk tekstjes

 • Sabine Dedecker schreef:

  Hoi, dit blogbericht kwam ‘bam’ binnen. Even naar adem happend bij en na het lezen. Heftig.
  Omdat je er naar vraagt… zelf dankbaar om steeds te blijven zien wat kan in plaats van wat niet kan, dankbaar om steeds te blijven geloven dat wat nog wel kan ook echt kan.
  Lees ik, tussen de waterstroompjes door, dat er ergens een gevoel is van: lieve mens daar buiten mijn wereld, je weet niet hoe dankbaar je mag zijn om gewoon gezond te zijn – kanker niet over pietluttigheden? En begrijp me niet verkeerd, het is een terecht gevoel! Maar ik hoop dat het je niet verteert, dat jouw warme hart-dat wellicht soms heel erg koud aanvoelt vanbinnen- jou vuur mag blijven geven.
  Kan ik je warmen met je een klein geschenkje te sturen?

  x Sabine

  • Laurence H. schreef:

   Dag Sabine,
   Ik herken wat je schrijft: dankbaar zijn voor wat je nog kan.
   Wanneer ik mensen hoor praten over het weer – dat te warm, te koud, te nat, te winderig – is, dan denk ik inderdaad wel eens wat je schrijft. En tegelijk denk ik: hoe gezegend ben je als het weer je grootste zorg is. En dat wens ik iedereen toe.
   Dat mijn warme hart in een koude iglo zit, voel je juist aan. Het verdriet is even teveel. Maar tegelijk roept die koude de herinnering op van warmte die er eens was.
   Ik moet en zal opletten dat de moeilijkheden de schoonheid van het leven niet overschaduwen. Zelfs als elke minuut een strijd is.
   Een geschenkje is niet nodig Sabine, jouw woorden zijn een geschenk op zich en jouw wens om een geschenkje te sturen, is mooier dan het geschenk zelf.
   Dank je wel voor jouw warme steun. Het maakt mijn hart een beetje warmer.
   Laurence

 • Veerle schreef:

  Hi Laurence

  Je blog leest als een trein.
  Eentje waarbij ik net vergat uit te stappen omdat ik zo verdiept was in jouw bezielde woorden.

  Woorden die betekenis geven, zinnen die raken, troosten, soms dansen om dan weer te vertragen.

  Wat mij betreft maak jij met je magische pen een onmiskenbaar verschil in deze soms harde wereld. Laat je maar niets wijsmaken. Het is jouw unieke wapen om met zo’n schijnbaar gemak vrede en schoonheid te zaaien in andermans tuin.

  Ongelooflijk knap werk!
  Keep writing! Please!

  Een fan
  Veerle
  🧸

  • Mirella schreef:

   Liefste Laurence,
   Wat een verrassende insteek om ‘op zoek te gaan’ naar wie je lezers zijn.
   Dit getuigt van echte oprechtheid, empathie, nederigheid en je nog kwetsbaarder durven opstellen.
   Dankbaar ben ik voor het mogen lezen van dit blogbericht. Waardoor mijn ‘mindere’ dag in een ander perspectief wordt geplaatst ‘lees: steen wordt verlegd’
   Deze lezer is fan en wil graag meer van jouw schrijfsels lezen.
   Groetjes
   Mirella

  • Laurence H. schreef:

   Dag Veerle,
   Wat fijn om te lezen. Schrijven voelt soms inderdaad als een dans tussen schrijver en lezer, en vraagt om je ziel in je pen te leggen.
   Je lezer bereiken en raken, ach, het is een nobel streefdoel. Het is fijn dat het voor jou zo aanvoelt. Dat raakt mijn hart dan weer.

   Een magische pen, wat een mooi compliment. Ik ontvang het dankbaar.
   Heel erg bedankt voor jouw woorden. Ze geven troost in een moeilijke tijd.
   Laurence

  • Sabine Dedecker schreef:

   🔥

 • Annie Vanzieleghem schreef:

  Wat een mooi verhaal, het zou van mij kunnen zijn. Het zou van iedereen kunnen zijn. Alleen, ik zou het niet zo mooi kunnen verwoorden. In ieders leven zijn er wel periodes dat het wat minder gaat, daarom mogen we de moed niet verliezen en het positieve blijven zien. Ik wil nog meer van je horen ” lezen”

  • Laurence H. schreef:

   Dank je wel Annie. Het zou inderdaad van iedereen kunnen zijn. We delen gevoelens, gedachten, ervaringen. Een dat zorgt voor herkenning en verbinding.
   Het is waar wat je schrijft: het positieve blijven zien, is belangrijk. En ik zie het, maar het komt niet meer ‘binnen’. Een harnas van verdriet houdt het geluk buiten.
   Maar alles is vergankelijk. Ook verdriet. Na golven van pijn en hemelsluizen die opengaan, trekt de hemel weer open.

   Het zou fijn zijn om te blijven schrijven. Wie weet schrijven en lezen we elkaar nog.

 • GILIS ADRIEN schreef:

  Ik ben er effen stil van. Dankjewel om je gevoelens te delen.

 • Nele schreef:

  Je leven heeft betekenis: iemand las je woorden, ging zelf denken, werd geraakt, ging misschien anders denken, herkende zichzelf, of iemand dichtbij,…
  Elk woord dat je deelt, waarin jij oprecht jij bent, geeft jouw leven betekenis!
  Ik ben dankbaar dat er naast teveel harde mensen, zachte mensen zijn zoals jij…
  Nele

  • Laurence H. schreef:

   Dank je wel Nele. Ook ik ben dankbaar voor elk zacht woord in een soms heel harde wereld.
   Dat we met zachte kracht het verschil kunnen maken, dat geloof ik, en dat probeer ik.
   Dat mijn leven zin heeft, ik hoop dat ik dat ooit weer kan voelen. Maar inderdaad, oprecht schrijven, geeft betekenis.
   Dank je wel voor jouw woorden van zachtheid.

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: