Skip to main content
Blog 2018Uncategorized

Billen en paddenstoelen

By 29 oktober 2018februari 24th, 20224 Comments

KLEUR MIJ

“Welke mensen of dingen geven kleur in je leven?”, één van de hulpvraagjes om dit blog item te inspireren. Moeilijk en gemakkelijk tegelijk. Als het antwoord kort moet zijn, kan ik moeilijk kiezen.

Een vader een moeder, je eerste liefje, echte vrienden, partner, kinderen en kleinkinderen, de normale antwoorden denk ik, hoewel niet evident voor iedereen.

Ik heb geluk gehad. Moest mijn leven een kleurboek zijn, rood, geel en blauw zouden overheersend zijn. Rood, de kleur van de liefde en hartstocht, van vuur en bloed. Geel, de kleur van de lente, licht en leven. Blauw, de kleur van de hemel, lucht en water. Mocht dikwijls zelf de kleuren kiezen. Heb ook buiten de lijntjes gekleurd, bewust. Had niks te maken met falende motoriek. Effen buiten de kader, avontuurlijk. Het is mijn natuur. Groen past ook bij mij.

Bij mijn voorstelling voor deze blogreeks vind je een foto van mezelf in de buurt van Santiago de Compostela. 10 jaar geleden. Sindsdien sla ik geen jaar over. Het is een verslaving. Waarom? Ik vind geen antwoord. España, el pais del sol, kan een antwoord zijn. De zon maakt mensen blij. Zovele tochten, zovele verhalen, zovele vrienden, zovele kleuren.

Allemaal op pad in dezelfde richting, samen onderweg. Ieder met zijn eigen rugzak, eigen verhaal. “Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, gedeelde smart is halve smart”. Een oud gezegde dat hier springlevend beleefd wordt. Bij aankomst op het plein voor de kathedraal, één en al emotie en blije gezichten. Een kleurrijk tafereel

Pelgrimeren, wat is het? Bij Van Dale krijg je voor het woordje “Pelgrim” een synoniem: “Bedevaarder”. Maar kerken onderweg zijn dicht, God laat niemand meer binnen. In Santiago daarentegen zit de kathedraal bij een pelgrimsmis overvol. En lijkt de Botafumeiro kampioen Snapchat van het internet te worden.

Santiago de Compostela, een bestemming en een weg.

 

Dit jaar mocht ik weer op pad met een groepje chronisch zieken. Het werd weer een bijzondere kleurrijke tocht. Een verslag vind je op:

http://compostela2018samana.blogspot.com/

 

Toevallig ben ik een maand terug een schildercursus gestart. Dochter content, pa content. Eindelijk de daad bij het woord gevoegd. Wou al langer, tijd creatief invullen. Totaal leek was ik verrast dat je eigenlijk maar 3 kleuren nodig hebt om een oneindig kleurenpalet samen te stellen. Rood, geel en blauw. Licht en donker mengen en je krijgt karmijnrood, olijfgroen, phtaloblauw, ultramarijn, onuitputbaar. Merken laten die fantastisch mengsels een eigen leven leiden. Zo vind je bij Levis; Relaxed Outback, Balanced Glacier, Positive Sunrise, Energizing Hills en … Passionate Spirit. Met die laatste wil ik mijn laatste blogbijdrage schrijven.

Mijn eerste doek

REGENWOLK

Mijn kleinzoon van 10 zag er 2 billen in, mijn kleindochter van 9, paddenstoelen. Hun eigen kijk. Er is nog werk op de plank, correctie – op het doek.

Adriën Gilis

Virginie Schoffelen

Author Virginie Schoffelen

More posts by Virginie Schoffelen

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: