Skip to main content

Officieel heet het ‘Gegeneraliseerde angststoornis’, maar dat klinkt te nuchter voor het M O N S T E R dat het is. Dit monster woont niet in nachtmerries, wel in elke seconde van elke dag en al het grootste stuk van mijn leven. Enerzijds heb ik gewoon aanleg om eerder angstig te zijn, als ik in mijn familie kijk, maar mijn duizendkoppig beest werd extra gevoed door traumatische ervaringen in mijn kindertijd, jeugd en volwassen leven. Enkel iemand die zelf geleefd wordt door een angststoornis, snapt de impact helemaal, maar ik zou jullie toch graag even meenemen op een safari in mijn hoofd.

Niks in mijn bestaan is zonder angst, en dat mag je letterlijk nemen: opstaan, eten, in de auto zitten, sociaal zijn, relaties, plannen maken, tanden poetsen, gaan slapen, en alles daartussenin.

Bij een heleboel angsten zit mijn gezondheid er voor iets tussen. Thuis waren er 3 gezonde kinderen en dan dat zorgenkindje, met een zucht erbij. Vlug moe, altijd misselijk, prikkelbare blaas, pijntjes, vage klachten en geen duidelijke fysieke oorzaak dus… is het wel echt zo? Er was geen kinderziekenhuis, dus alle invasieve onderzoeken gebeurden zonder enige aandacht voor het kind in dat zieke lijfje, dokters deden hun ding met mijn lichaam, zondermeer. Ik voelde me zo vaak slecht dat ik zoveel mogelijk triggers ging vermijden en vermijding is de ideale voedingsbodem voor een angststoornis.

Ondertussen ‘weten’ we dat er een auto-immune – neuropatische oorzaak aan de basis van maag-, darm-, blaas- en andere problemen en de chronische (zenuw)pijn ligt, toen was ik vooral die ‘flauwe’. De jarenlange onwetendheid heeft enorm veel angsten ontketend, iets in mij is continu alert voor mogelijke pijn en ongemakken en daarbovenop ‘niet geloofd worden’. Nooit een dag zonder zorgen, nooit een dag zonder pijn, en altijd moe.

“From childhood’s hour

I have not been

As others were —

I have not seen

As others saw.”

(Edgar Allan Poe)

Een spoedkeizersnede 19 jaren geleden maakte dat mijn moederschap begon met een immens trauma: ons kind ging bijna dood, de operatie en het herstel waren de hel. Geen seconde begeleiding daarrond, gewoon zo snel mogelijk naar huis. Al is mijn dochter het mooiste cadeau van mijn lijf en leven, de start was zo panisch dat ‘loslaten’ duizendmaal moeilijker is geworden. Ik moet mezelf letterlijk opzijzetten om haar te laten leven. Maar ik doe dat keer op keer, want zij verdient elke kans. Dus ja, ze mag met vrienden naar Londen, en ze mag op kot in Antwerpen, ik steun haar in elke stap die zij wil zetten! Vanbinnen ga ik vaak dood tot ik haar weer zie… en tegelijkertijd blink ik van trots dat zij zo mooi en intens leeft…

Mijn wereld is heel erg klein geworden op een halve eeuw: mijn huis, mijn gezin, korte autoritten naar bekende plekken, veilige maaltijden, weinig vrienden, vrijwilligerswerk bij KIDS, begeleiding door psychiater en Mobiel Team. Ik zal vaker meteen ‘neen’ zeggen op een voorstel, omdat iets overwegen instant angst ontketent en ik die er bij de lijfelijke uitdagingen van elke dag vaak niet meer bij kan pakken. Bang zijn is enorm vermoeiend. Slechte nachten zijn enorm vermoeiend. Pijn is enorm vermoeiend. Dus ik kies op basis van ‘minste stress’ en ‘meeste deugd’, of ‘minste pijn’ en ‘meest genieten’. Het maakt niet populair, bij familie en vrienden. Het vergroot het onbegrip, want als je jezelf isoleert, mag je niet klagen over eenzaamheid.

“Someone, somewhere,

can you understand me a little,

love me a little?”

(Sylvia Plath)

Maar ik ben gelukkig ook koppig, en dus blijf ik proberen – samen met mijn gezin, samen met de psychiater en het Mobiel Team – om dingen te durven en om grenzen te verleggen. Ze zijn vaak zo klein dat niemand ze opmerkt, behalve wie mij echt kent en hoort.

“I have traveled

through madness

to find me.”

(Danny Alexander)

Het verleden kan ik niet uitwissen, de toekomst is voor iedereen een vraagteken. Ik weet dat mijn monster altijd bij me zal blijven, dat mijn compagnon letterlijk mijn schaduw is tot mijn laatste dag. Maar ik blijf werken om steentjes te verleggen, om meer ruimte te maken voor kleine gelukjes. Ik heb enkele geweldige mensen rond me die me onvoorwaardelijk graag zien (al beperken mijn angsten hun wereld ook). Er is een team dat achter me staat om het monster niet groter of onoverwinnelijk te laten worden waardoor het mijn laatste ‘genieten’ nog zou afpakken. Dit lijf en ook dit hoofd verkloten dagelijks erg veel, maar niet alles, en voor die beetjes schoonheid blijf ik volhouden…

Nele Peeters

Author Nele Peeters

More posts by Nele Peeters

Join the discussion 10 Comments

 • Carine schreef:

  Dikke steunknuf

 • Mirella schreef:

  ik ben fier op jouw oprechtheid en openheid om ons de kans te geven mee op safari te gaan in jouw hoofd.
  Ik hang als het ware aan jouw lippen als ik je teksten lees en ik vind het telkens zo knap van je om dit te delen.
  Een dikke chapeau om de angst van ’te delen’, steeds te overwinnen.

  • Nele schreef:

   dankjewel Mirella, het is belangrijk dat mensen ook over de minder leuke kanten van het leven eerlijk zijn, dan is een ander misschien even wat minder eenzaam…

 • Van Reckem Inge schreef:

  Bedankt om deze blog te posten.
  Eindelijk lees ik iets waar ik mij 100% kan in vïnden.
  De eerste keer in mijn leven het gevoel dat ik niet GEK ben, maar een angststoornis heb.
  Bedankt Inge

 • Heel veel sterkte Inge, heel herkenbaar. Alles van altijd de flauwe gevonden te worden, tot iedere dag constant piekeren over allerlei kwaaltjes en pijnen die het leven serieus beperken en dingen vermijden. Je altijd moe en uitgeput voelen…. Mijn loopbaan nihil, ( 3) echtscheidingen. Financiële problemen komt er allemaal bovenop. Tot mijn grote spijt is het ook overgegaan op mijn dochter en zit het wel degelijk in de familiale genen. Vroeger wist men niet beter dan kalmeerpilletjes te geven en gelukkig helpen die met ´overleven´, maar de keerzijde zijn dan weer de bijwerkingen enz. Dankjewel om je verhaal te delen en ik wens mee met je dat er daar ooit toch een afdoende oplossing voor zal gevonden worden. Tegenwoordig merk ik toch dat we helemaal niet alleen zijn en dat er op medisch vlak toch al interessante vorderingen gemaakt worden.
  Ook ik ben dankbaar dat ondanks alles ik 2 prachtkinderen heb gekregen en 2 kleindochters die me dolgelukkig mzken…Veel liefs en Carpe Diem

  • Nele schreef:

   wat we delen maakt ons minder eenzaam, ik wens jou ook heel veel goeie moed om je weg te blijven vinden in een beangstigende wereld, dikke knuffel!

 • Susie schreef:

  Zo herkenbaar jouw verhaal van het MONSTER, waar ik ook iedere dag moet tegen vechten (vooral bij het ontwaken heb ik het lastig). Maar door jouw blog te lezen besef ik plots dat ik zelf niet aan de oorzaak lig van mijn angst, maar dat het deels voorkomt uit een erfelijke aanleg, maar vooral door de vele traumatische ervaringen (vooral op gezondheidsvlak: ernstige medische problemen meegemaakt bij mezelf maar ook bij mijn kinderen). Deze ervaringen zijn reeds gestart net voor mijn geboorte en tot op heden nog niet gestopt. Het loslaten blijft zeer moeilijk.
  Ik ben nu 53 jaar en heb ook een chronische “onzichtbare” ziekte waardoor ik alle dagen zeer moe ben, geen conditie heb en pijn heb. Maar ondanks dit alles toch een groot doorzettingsvermogen en voel ik me gelukkig in mijn veilige cocon. Kortom, we hebben veel gemeen.
  Ik hou ook een schrijfdagboek bij, maar het idee van een creatief dagboek lijkt me wel leuk, alhoewel ik niet zeer creatief aangelegd ben. Dus alle tips zijn welkom.

  • Nele schreef:

   bekijk zeker de website van Sarah Timmermans eens! zij hielp me bij mijn eerste stappen naar het creatieve dagboek en ze biedt binnenkort weer een ‘vasten’traject aan dat voor mij alleszins enorm inspirerend was vorig jaar – ik stuurr je graag ook een warme knuffel, we zijn niet alleen!

Leave a Reply

Blog volgen

Blijf op de hoogte van de nieuwe blogposts!

%d bloggers liken dit: